Osobliwości demutacji roślinności na stokach o różnej ekspozycji kamieniołomu w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą - MIROSŁAWA SOROKA; ANDRZEJ WOŹNIAK; EDYTA KUTNIK (Agronomy Science, 2016)
W kamieniołomie położonym na południowo-zachodnim skraju Kazimierza Dolnego (Małopolski Przełom Wisły) oceniono fitosocjologicznie (metodą Braun-Blanqueta) i syntaksonomicznie występujące tam zbiorowiska roślinne. Na wyznaczonych powierzchniach zidentyfikowano 100 gatunków roślin, w tym 3 gatunki mchów. Wśród syntaksonomicznych jednostek roślinności zidentyfikowano 3 zespoły uformowane w różnych wariantach oraz 2 zbiorowiska roślinności, identyfikowane na poziomie wyższych jednostek syntaksonomicznych. Formowanie się zbiorowisk roślinnych w kamieniołomie zależało od ekspozycji stoku, jego nachylenia, położenia próby w odniesieniu do podnóża ściany kamieniołomu oraz składu mechanicznego podłoża, który kształtuje się w zależności od sposobu pozyskiwania kamienia