Atatürk Döneminde Eğitimde Millilik ve Modernleşmeye Dair Tartışmalar - Erhan Kanbolat (Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları, 2017)
1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim politikaları “Millilik”, “Modernleşme-Batılılaşma” ve “Laiklik” kavramları etrafında şekillenmiştir. 1920’li yılların sonlarına doğru kesinleşen bu politikalara karşı ciddi bir mu- halefet yaşanmamakla birlikte 1930’lu yıllarda bu kavramlardan ne anlaşılması gerektiği konusunda bazı tartışmalar yaşanmıştır. Bu tartışmalarda eğitimde ya- bancı etkisi ve eğitimin manevi yönüne dair eleştiriler dile getirilmekle birlikte dönemin yöneticileri “Millilik-Modernleşme-Laiklik” kavramlarını teorik olarak birbiriyle uyumlu olarak ele almış ve bu yönde yürüttükleri politikalardan ödün vermemişlerdir.