SİDNEY NETTLETON FİSHER, The Middle East, A Histoy. 650 Sayfa, İkisi kapak, 18 i Metin İçinde 20 Harita. Alfred A. Knopf, New York 1959. [Kitap Tanıtımı] - Tevfik Bıyıklıoğlu (Belleten, 1960)

(untitled)
Amerika'da Ohio Devlet Üniversitesi Modern Tarih Profesörlerinden Dr. S. N. Fisher "Orta Doğu, bir tarih" adı altında 650 sahifelik çok dikkate değer bir kitap yayınlamış bulunmaktadır. Orta Doğu, bugün Batı ve Doğu askeri ve iktisadi menfaatlerinin çarpıştığı çok önemli bir bölge halini almıştır. Batı ile Doğu arasındaki kara, deniz ve hava ulaştırma yolları Orta Doğu'dan geçer, Batının çok önemli bir enerji kaynağı olan petrol dünya istihsalinin bugün için yüzde yirmiden fazlasını da bu bölge vermektedir. Orta Doğu, II inci Dünya Harbinden sonra, bugün, dünya politikasının en önemli bir bölgesi olmuştur. Nato devletlerinin Güney Doğu kara kuvvetleri müşterek kumandanlığının karargahı İzmir'de ve Cento'nun daimi askeri planlama merkezi Ankara'dadır. Amerikan Başkanı Eisenhower de, önümüzdeki Batı-Doğu zirve konferansından önce, 1959 yılı son ayı içinde Orta Doğu başkentlerini ziyaret ederek bu memleketler devlet adamlariyle konuşmalarda bulunmuştur. Buna karşılık, Orta Doğu liderlerinin bir çoğu 1958 ve 1959 yıllarında Moskova'ya giderek Sovyet Lideri Kruçef'le ve diğer Sovyet liderleriyle buluşmuşlardır