Wpływ doświadczalnych pożarów na zespoły mezofauny (Collembola i Acarina) dwóch typów łąk - Izabella Olejniczka; Stefan Russel; Anna Prędecka (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2011)
Wpływ pożarów doświadczalnych na mezofaunę glebową zbiorowisk trawiastych badano w doświadczeniu polowym. Badania prowadzono na dwóch typach łąk: na glebach mineralnych i organicznych, w okolicach Warszawy (52o10’N; 20o50’E).W listopadzie 2007, wybrano losowo i wypalono poletka o powierzchni 1 m2. Próbki gleby poprano tuż po pożarze oraz w kwietniu, lipcu i listopadzie 2008 roku do głębokości 10 cm w miejscach wypalonych i niewypalonych. Mezofaunę glebową wypłoszono z próbek w aparacie Tullgrena. Nie stwierdzono żadnego wpływu doświadczalnych pożarów na zagęszczenia mezofauny. Jednakże, 12 miesięcy po doświadczalnych pożarach obserwowano nieznaczny wzrost liczebności mezofauny na wypalonych poletkach na łące mineralnej i nieznaczny spadek na łące oragnicznej. Tuż po pożarze, na wypalonych poletkach, były obecne jedynie gatunki euedaficzne Collembola, a w zespołach roztoczy dominowały Oribatida o grubej kutikuli.