Gennemhullede myter – Jessica Lynch og den amerikanske ‘tilfangetagelses-fortælling’ - Rikke Schubart (MedieKultur: Journal of Media and Communication Research, 2005)
I krig og kærlighed gælder alle kneb, siger man. Artiklen undersøger, hvorledes det amerikanske militær søgte at udnytte tilfangetagelsen af menig Jessica Lynch under Irakkrigen den 23. marts 2003 til at skabe en myte om en kvindelig soldat, der blev taget til fange, mishandlet og befriet under dramatiske omstændigheder. Forsøget mislykkedes, da journalister demonterede historien og viste, at de amerikanske soldater bl.a. brugte blanke skud ved angrebet på et irakisk hospital, at Jessica ikke som påstået havde skudsår, og at hun ikke var blevet mishandlet og voldtaget, men behandlet godt. Efter befrielsen blev historien et ek- sempel på magtens brug og misbrug af myter, og på mytens narrative funktion i kulturen. Artiklen argumenterer for, at myten kun kan bruges i samspil med omgivelserne, og at Pentagon desuden overså, hvilken myte Jessica passede ind i: Den amerikanske ‘tilfangetagelses-fortæl- ling’.