Гемоцитопоез функціонально активних новонароджених та в стані гіпоксії телят - A. A. Zamaziy (Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 2018)
В умовах гіпоксії для задоволення потреб метаболізму в організмі виникає ланцюг біохімічних і фізіологічних змін, необхідних для забезпечення оптимальних функцій життєво важливих органів. Стійкість плода до гіпоксії обумовлена його безперервним зв’язком з організмом матері, а перехід різноманітних речовин з одного організму в інший залежить від концентрації їх у крові матері, рівня гемоциркуляції, проникності клітинних мембран. Досліджено кров новонароджених функціонально активних телят і телят з ознаками гіпоксії, яких ділили на три групи: І – тварини в стані асфіксії з меконієм у навколоплідній рідині (n = 9); ІІ – з неадекватними спонтанними дихальними рухами (n = 9); ІІІ – з спонтанними адекватними дихальними рухами (n = 9). За допомогою гематологічного аналізатора визначали динаміку показників гемограми та обчислювали гематологічні індекси протягом першого місяця життя. Одночасно вивчали показники гемо-, лейко- та тромбограм крові корів-матерів телят функціонально активних та з ознаками гіпоксії. Значне зниження кількості еритроцитів у крові телят відбувається в перші 5 діб життя зі зростанням середнього об’єму еритроцитів функціонально активних телят у середньому в 1,19 раза (р < 0,01), зниженням концентрацій гемоглобіну в еритроциті в телят із низьким рівнем пренатального розвитку. Зазначені процеси в телят, що народилися з ознаками гіпоксії, відбуваються «повільніше» із збереженням динаміки, притаманної функціонально активним телятам. Гематологічні індекси дозволяють об’єктивно визначати якісні та кількісні зміни концентрацій і функціональної активності лейкоцитів. Виявлено зниження протягом неонатального періоду лейкоцитарного індексу, нейтрофільно–лімфоцитарного коефіцієнта та індексу нейтрофільного зсуву, зростання індексу резистентності. Гемограми корів-породіль функціонально активних і в стані гіпоксії новонароджених телят суттєво відрізняються. У корів-матерів функціонально активних новонароджених телят кількість еритроцитів у крові, вміст гемоглобіну та гематокриту, середній об’єм тромбоцитів і тромбокрит вищі, тоді як середній уміст гемоглобіну в еритроциті та ширина розподілу еритроцитів за об’ємом крові вищі в корів, від яких отримали телят у стані гіпоксії.