ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕСУ НА КОНСАЛТИНГОВІ ПОСЛУГИ В СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Олена Чукурна; Сергій Базика; Олександр Федчик (Економіка та суспільство, 2024)
В статті проведена оцінка впливу цифрової трансформації бізнесу на розвиток консалтингових послуг інформаційно-комунікативної сфери та зміну їх функціоналу в структурі цифрової економіки. Розглянуті основні етапи та сучасні тренди розвитку цифрової економіки й її технологічних засад. Обґрунтований перехід цифрового суспільства від стратегії «Індустрії 4.0» до стратегії «Суспільство 5.0». Визначено, що основним трендом цифрової економіки є всебічне запровадження основ економіки спільного споживання. В рамках бізнес-процесів економіки спільного споживання відбувається розширення інструментарію управлінського консалтингу. Чим аспектам сприяє надання консалтингових та інформаційних послуг на базі цифрових екоплатформ та екосистем. Визначено, що саме останні мають технологічні можливості для залучення споживачів та створення бізнес-моделей спільного споживання. Крім того, інноваційні бізнес-моделі цифрової економіки мають високий ступень безпеки зберігання та користування своїми персональними даними. Проведено аналітичний огляд та оцінку змінами в структурі ВВП країни за останні роки стрімкого розвитку цифровізації суспільства. Структура ВВП країни за розподілом випуску послуг свідчить про те, що консалтингові послуги в сфері інформації та телекомунікацій мають високі індекси, що підтверджує високу значущість консалтингових послуг в сфері ІКТ. Відмінною рисою цифрової економіки є зосередження економічної діяльності на екоплатформах, які є цифровим середовищем з набором функцій і сервісів, що забезпечує потреби споживачів і виробників, а також реалізують можливості прямої взаємодії між ними. Доведено, що в результаті організації такої взаємодії змінюється роль та функціонал консалтингових послуг в сфері ІКТ. Проведений аналіз дозволив визначити та обґрунтувати, що функціонал консалтингових послуг змінюється в умовах цифрової економіки та безпосередньо пов’язаний з розвитком інформаційно-комунікативних послуг та запровадженням інноваційної цифрової методології управління ІТ-компаніями. Результати проведеного дослідження дозволили зробити та обґрунтувати висновок про значущість консалтингових послуг в структурі інформаційно-комунікативних технологій.