КОМПЛЕКСНЕ ЗАСТОСУВАННЯ GOOGLE CLASSROOM ДЛЯ СТВОРЕННЯ ВАРІАТИВНИХ ДИСТАНЦІЙНИХ КУРСІВ - Юрій Миколайович Богачков; Антоніна Василівна Букач; Павло Станіславович Ухань (Інформаційні технології і засоби навчання, 2020)
Актуальність. В умовах наявності єдиних державних стандартів загальної середньої освіти та класно-урочної системи можливість застосування індивідуальної освітньої траєкторії (ІОТ) досі залишається здебільшого лише потенційною. Також в інших галузях (наприклад, в IT підвищення кваліфікації педагогів та держслужбовців) формується потреба більш гнучкої підготовки фахівців. ІОТ передбачає можливість слухачу самостійно обирати темп, методи і засоби навчання. Переважна кількість програм та реалізованих дистанційних курсів мають лінійну структуру, що суттєво обмежує можливу варіативність вибору темпу та послідовності надання завдань. Актуальність розроблення таких інструментів або адаптація вже наявних для спрощення індивідуалізації навчання особливо відчутна в умовах зростання попиту на дистанційне навчання в умовах COVID-19 Постановка проблеми. У середовищі Google Classroom відсутні засоби забезпечення варіативності навчальних курсів та зменшення навантаження на викладача. Шляхи вирішення проблеми. Пропонується створення додатку до Google Classroom у системі G Suite for Education, який реалізує функціонал варіативності та зменшення навантаження на викладача. Результати. Представлено прототип додатку Classroom Х, який забезпечує можливості планування послідовності надання завдань за умови виконання попередніх, автоматичне надання завдань, автоматизацію перевірки завдань (за мінімальної участі викладача), організацію повторення матеріалу, динамічну зміну індивідуальної освітньої траєкторії при зміні обставин та потреб слухача. Це дозволяє суттєво зменшити навантаження на тьютора або зовсім відмовитись від нього. Додаток пройшов успішну апробацію. Висновки Проведене дослідження показало потенційну можливість удосконалення Google Classroom для організації варіативного дистанційного навчання. У ході експериментів у навчальних групах підвищення кваліфікації практично перевірено принциповий механізм, що забезпечує розширену варіативність подання навчального матеріалу та зменшення навантаження на викладача. Такий функціонал особливо цінний при тотальному вимушеному переході до дистанційного навчання в умовах карантину COVID-19.