Вплив фінансової грамотності та правової освіти населення на економічну стабільність в Україні - K. V. Baklanova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2025)
У статті досліджується важливість фінансової та правової обізнаності громадян як ключових чинників, що впливають на економічну стабільність країни, особливо в умовах сучасних викликів, зокрема війни. Зазначено, що фінансова грамотність охоплює здатність ефективно управляти особистими фінансами, включаючи прийняття рішень щодо кредитування, інвестування, заощаджень та податкового планування. Важливо підкреслити, що громадяни, які володіли базовими знаннями з управління фінансами, змогли швидше адаптуватися до нових реалій, забезпечивши себе фінансовими резервами та користуючись декількома джерелами доходу. Натомість правова освіта відіграє вирішальну роль у формуванні усвідомленого ставлення до фінансових зобов’язань, дотримання законодавчих норм і захисту прав споживачів фінансових послуг.