Використання власних технічних засобів для участі у судовому засіданні поза межами суду у кримінальному провадженні - A.A. Barabash (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті досліджено особливості дистанційного судового провадження у кримінальному процесі України. З огляду на те, що в кримінальному процесуальному законодавстві для позначення он-лайн участі у судовому засіданні вживаються такі поняття як «відеоконференція» та «дистанційне провадження» у роботі надано визначення цих дефініцій. Проаналізовано положення КПК України, які закріплюють порядок та особливості ухвалення судом рішення про здійснення дистанційного судового провадження, зокрема досліджено питання дискреції суду при прийнятті рішення щодо проведення судового засідання у режимі відеоконференції. Вивчено судову практику з розгляду клопотань про проведення судового засідання у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із використанням власних технічних засобів. Обґрунтовано, що учасники судового провадження, заявляючи клопотання про проведення дистанційного судового розгляду, та суд, задовольняючи його, повинні навести не лише обставини, що обґрунтовують потребу у застосуванні відеоконференції, але й докази, що підтверджують існування однієї з підстав, передбачених у ч. 1 ст. 336 КПК України. У публікації звернено увагу на останні зміни, яких зазнало кримінальне процесуальне законодавство щодо дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану. Аргументовано, що дистанційна участь у судовому засіданні за допомогою власних технічних засобів не суперечить КПК України, якщо забезпечується можливість ефективної участі у судовому провадженні. Обґрунтовано, що КПК України не містить жодних обмежень щодо приміщень із яких особа може брати участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції. Констатували, що трансляція під час відеоконференції у судовому засіданні може здійснюватись з будь-якого іншого місця з використанням власних технічних засобів за умови наявності відповідної технічної можливості.