NİĞDE-BOR BÖLGESİNİN 1794-1799 YILLARI ARASINDAKİ ASKERÎ YÜKÜMLÜLÜKLERİ ∗ 387 No’lu Bor Şer’iyye Siciline Göre - Cemal Güven (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2004)
İncelediğimiz Şer’iyye Sicili, Niğde-Bor bölgesinin, OsmanlıOrdusu’nun ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, incelenen kayıtlardan OsmanlıDevleti’nin gerileme sürecinin hızlandığınıortaya koyan ciddi problemlerin varlığıda anlaşılmaktadır. Çalışmamızda, bu bağlamda, Niğde-Bor bölgesinin vereceği askeri nitelikli vergiler, hazırlanmasıgereken güherçile miktarıve bununla ilgili problemler ortaya çıkarılmıştır. Özellikle, Fransız generali Napolyon Bonapart’ın Mısır’ıişgal edip Suriye’ye ilerlemek istemesi üzerine sefer hazırlıklarıyla ilgili olarak, OsmanlıEyalet Ordusu için Niğde-Bor bölgesinin göndereceği asker sayısıve ordunun ihtiyaçlarının karşılanmasıiçin devlet tarafından satın alınmak üzere hazırlanmasıistenilen koyun, bulgur, arpa, saman vb. miktarlarıbelirlenmiştir.