Treści historyczne w przestrzeni publicznej na przykładzie historycznych escape roomów - Barbara Techmańska (Edukacja, Kultura, Społeczeństwo, 2023)
Jedną z nowoczesnych form rozrywki występującą w przestrzeni publicznej, która może być implementowana na grunt edukacji historycznej, są escape roomy (polski termin to „pokoje zagadek”). Escape room to gra z określonym scenariuszem i fabułą, podczas której należy rozwiązać serię zagadek, łamigłówek i zadań analitycznych, względnie sprostać wyzwaniom wymagającym sprawności manualnej. Pokoi stricte historycznych nie ma zbyt wiele, ale także te o charakterze przygodowym regularnie wykorzystują historyczną scenografię oraz tło, natomiast fabuła często jest fantastyczna. Pokoje zagadek są tworzone zarówno przez instytucje zajmujące się edukacją, jak i osoby prywatne (i mają wówczas charakter komercyjny). Ocena tego, jakie treści historyczne przekazują escape roomy, nie jest łatwa, gdyż organizatorzy dbają o to, aby informacje o charakterze zagadek nie były upowszechniane. Natomiast na pewno w trakcie gry uczestnicy nabywają umiejętności społecznych. Dodatkowo pokoje zagadek są formą rozrywki, która działa na emocje i pozwala nierzadko „przeżyć wydarzenie”, wczuć się w postać historyczną i zrozumieć specyfikę przedstawianych zdarzeń. Z escape roomami historycznymi wiążą się także zagrożenia: fantastyczna fabuła może zostać odebrana przez niezorientowanego odbiorcę jako rzeczywista, historia tam zaprezentowana może przedstawiać wydarzenie tylko z jednej perspektywy, a ponadto temat pokoju zagadek może wzbudzać kontrowersje.