TÜRKİYE’DEKİ GÜNCEL MUHASEBE MEVZUATLARINA GÖRE MADDİ DURAN VARLIKLARIN DEĞERLEME HÜKÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI - Serkan Yücel; Mehmet Akif Öncü; Ali Akaytay (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2018)
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi birçokkonuda olduğu gibi muhasebe ve denetim uygulamalarında da önemliyenilikleri beraberinde getirmiştir. Bunlardan en önemlilerinden birisibağımsız denetimin kapsamının belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu’nabırakılmasıdır. Bakanlar Kurulu bu konuda 2012 yılından itibaren dört kezdüzenleme yapmış ve her yaptığı düzenleme ile bağımsız denetimin kapsamınıda genişletmiştir. Bağımsız denetimin kapsamının genişlemesi ile birlikteşirketlerin tabi olacakları muhasebe mevzuatında da düzenleme yapılmasızorunlu hale gelmiştir. Bu konuda yetkili olan KGK’nın yapmış olduğu sondüzenlemeler sonrasında Türkiye’de şu şekilde üçlü bir muhasebe mevzuatıoluştuğu görülmektedir:Bağımsız Denetime Tabi Olanlar TMS/TFRS’yi uygulacak şirketler BOBİ FRS’yi uygulayacak şirketlerBağımsız Denetime Tabi Olmayanlar MSUGT-VUK’u uygulayacak şirketler.Bu çalışmada Türkiye'deki güncel muhasebe mevzuatı açısındanmaddi duran varlıkların değerlenmesine ilişkin hükümlerin karşılaştırmasıyapılmıştır. Literatürde bu konuda TMS/TFRS ile MSUGT-VUK arasındakifarklılıkların incelendiği çalışmalar bulunmaktadır. Literatürdeki çalışmalarauygun olarak bu çalışmada da TMS/TFRS’nin yerel mevzuat olan MSUGTVUK’danbüyük ölçüde farklılıkları bulunduğu görülmüştür. BOBİ FRS’ninoluşturulmasında ise TMS/TFRS’deki alternatiflerden uygulamacılaraçısından kolay olan maliyet esaslı yöntemlerin daha çok seçildiği, MSUGTVUKile uyumlu olmasına da dikkat edildiği anlaşılmıştır. Ayrıca esasitibariyle BOBİ FRS’nin TMS/TFRS gibi “ilke bazlı” olarak hazırlandığıancak bazı yerlerde MSUGT-VUK’daki gibi kurallar belirlendiğigörülmektedir.