Evoluţia istorică a infracţiunii de huliganism - Vitalie Tihon (Supremația Dreptului, 2023)
Fundamentul unei comunităţi armonioase îl constituie respectul reciproc oferit de fiecare în parte, ca semn de recunoaştere a valorilor existente în cadrul societății. Respectul reprezintă una dintre cele mai importante valori morale ale fiinţei umane, deoarece constituie cheia unei interacțiuni sociale armonioase. Însă, în ultimele decenii se atestă o creştere alarmantă a ratei de încălcare a regulilor de convieţuire socială, prin manifestări şi acţiuni brutale de tulburare a ordinii publice, fapt ce denotă lipsa de respect şi bun simț faţă de normele morale promovate în societate. Primele acte legislative în care se regăseau unele reglementări ale actelor de huliganism datează încă din cele mai vechi timpuri.