Klímaváltozás: bizonytalanságok, bizonyosságok és következményeik - ESZTER RACIBORSKI (Köz-gazdaság, 2020)
A konfliktus és együttműködés jelenségeinek játékelméleti vizsgálatáért 2005-ben Nobel-díjjal jutalmazott közgazdász ebben a cikkében a globális felmelegedéssel kapcsolatos információs problémára mutat rá. Példák sorával bizonyítja, hogy a bizonytalansági faktorok mind az előrejelzésekben, mind a cselekvési programokban központi jelentőségűek. A globális ökoszisztéma tudományos vitái és az ezzel összefüggő globális irányítás politikai homályossága mögött Schelling két szélsőséges attitűdöt vél felfedezni. Az egyik álláspont szerint mindaddig, amíg nem vagyunk teljesen informáltak a paraméterekről és a lehetséges kimenetekről, nem érdemes, vagy akár nem is szabad cselekednünk. A másik oldal a számos bizonytalanság ellenére az azonnali beavatkozást sürgeti addig, amíg nincs rá bizonyítékunk, hogy a veszély megszűnt. A bizonytalansághoz azonban Schelling szerint más módokon is lehet viszonyulni.