Frükto-oligosakkarit Bileşenleri ile Lactobacillus acidophilus'un Etkileşiminin Değerlendirilmesi ve Karşılaştırılması - Asuman Şahin Büyüktortop; Sibel Yiğitarslan (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2012)
Özet: Bu çalışmada glikoz, früktoz, sükroz, 1-kestoz, Orafti P95, früktoz+1-kestoz, früktoz+nistoz, sükroz+1-kestoz, sükroz+nistoz, glikoz+1-kestoz, glikoz+nistoz ve glikoz+früktoz+1-kestoz içeren farklı de Man, Rogosa ve Sharpe sıvı besiyeri (MRS Broth) ortamlarında Lactobacillus acidophilus bakterisinin büyümesi incelenmiştir. Çalışma sonuçları, Lactobacillus acidophilus bakterisinin frükto-oligosakkarit karışımlarını metabolizleyebildiği ve bunlar arasında 1-kestozu tercih ettiğini göstermektedir. Çalışmada nistozun glikoz, früktoz veya sükrozla kombine edildiği ortamlarda bakteri büyümesinde olumlu bir etki gözlenmemiştir. Dolayısıyla bakterinin nistozu metabolizleyemediği sonucuna varılmıştır. En iyi üçlü kombinasyon olarak öngörülen glikoz+früktoz+sükroz içeren MRS Broth ortamında, ikili kombinasyonlara göre bakteri büyümesinde inhibisyon elde edilmiştir. Sonuç olarak, frükto-oligosakkarit karışımlarından en iyi metabolizlenebilen bileşenin 1-kestoz olduğu, en az hidrolizlenebilen bileşenin ise nistoz olduğu belirlenmiştir. Frükto-oligosakkarit metabolizlenmesi sonucunda üretilen organik asit tür ve miktarları ise ODTÜ Merkez Laboratuarı'nda YPSK ile analizlenmiş ve 6,1 mg/ml laktik asit, 3,3 mg/ml propiyonik asit ve 3,1 mg/ml bütirik asit olarak belirlenmiştir.