Освітньо-кооперативний дискурс Хмельниччини: повернені імена української інтелігенції - Світлана Маркова; Андрій Матвєєв; Володимир Коцюк (Український селянин, 2023)
Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі аналізу історичного матеріалу про становлення освітньо-виховної системи в радянській Україні показати латентні складові фундування Кам’янець-Подільського кооперативного технікуму в 1922 р., простежити напрям змін у поглядах та переконаннях першого очільника Кооперативного технікуму. Висновки. Фундування Кам’янець-Подільського кооперативного технікуму і викладацька діяльність професійних педагогів, біографії яких були типовими для тогочасної інтелігенції Поділля дозволяють говорити про кооперативну інтелігенцію та її локалізацію в місті Кам’янець-Подільський. Статутом Кооперативного технікуму було передбачено «виписування» книг, підручників, журналів за кордоном – викладачі прагнули знати та впроваджувати європейські надбання у сфері освіти та кооперації. В 1922 р. більшовицька антирелігійна кампанія не вплинула на «перерви на Різдво та Великдень» в навчальному році. Викладацький склад, зокрема І. Флоринський, М. Гоженко, П. Юркевич, Л. Борицький, А. Гулевич були проукраїнськими й не були членами комуністичної партії. І. Флоринський вважав, що діяльність Кооперативного технікуму є важливою для Поділля та кооперативного руху. Підтверджено, що І. Флоринський був батьком знаного подільського поета А. Смотрича, в еміграції вони залишалися проукраїнськими та з вірою в Україну