ETIOPATOGENIA BOLII DE REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN - V.V. Lupu; M. Burlea (Romanian Journal of Pediatrics, 2010)
Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE), „boala mileniului 3“, este mult mai frecvent întâlnită în practica pediatrică decât s-a crezut până în prezent. Autorii fac o incursiune scurtă în embriologia, anatomia, fi ziologia esofagului şi în istoria naturală a bolii pentru a explora, identifi ca şi explica mecanismele patogenice care stau la baza dezvoltării BRGE. Sunt descrise cele 3 verigi patogenice: disfuncţia sfi ncterului esofagian inferior, disfuncţia esofagiană şi disfuncţia gastrică, la care se adaugă hernia hiatală care are o relaţie patogenică specială cu BRGE.