J. H. Newman - uloga sveučilišta u intelektualnom i moralnom razvoju čovjeka - Maja Poljak (Diacovensia, 2017)
Obrazovanje spada među jedno od najvažnijih sredstava razvitka ljudskog intelektualnog potencijala. Bilo da je riječ o formalnom ili neformalnom obrazovanju, ono je uvijek igralo važnu ulogu kako u životu pojedinca, tako i u životu zajednice. U radu koji je pred nama autorica tematizira neke osnovne principe obrazovne teorije engleskog mislioca J. H. Newmana. U prvom poglavlju rada riječ je o čovjeku shvaćenom kao biću razvoja koje treba određena pomoćna sredstva za dostizanje intelektualne izvrsnosti. Među tim sredstvima obrazovanje zauzima jedno od prvih mjesta. U drugom poglavlju iznesen je Newmanov stav prema utilitarističkoj koncepciji sveučilišne naobrazbe, dok treće poglavlje tematizira utjecaj sveučilišta na moralni razvoj pojedinca.