Geç Dönemde Bradikardi ve Hipotansiyon Gelişen Deli Bal İntoksikasyonu: Olgu Sunumu - Bahri Elmas; Emine Kürt; Öner Özdemir (Sakarya Tıp Dergisi, 2016)
Deli bal zehirlenmesi, arıların grayanotoksin içeren rhododendron türü çiçeklerden aldığı polenlerle kontamine balın yenmesiyle oluşan klinik durumdur. Deli balı yiyen bireylerde bulantı, kusma, karın ağrısı gibi genel semptomların yanında, senkop, bradikardi, hipotansiyon gibi hayatı tehdit eden semptomplar da oluşabilmektedir. Deli bal yeme nedeni ile getirilen 16 yaşındaki erkek hastada başlangıçta bilinç bulanıklığı, bulantı, karın ağrısı mevcut iken takibinin 18. saatinde bradikardi ve hipotansiyon gözlenmiş, intravenöz serum fizyolojik tedavisi ile 24. saatte düzelmiş, atropin ve klorpromazin uygulama gereği duyulmamıştır. Nadir görülmesi nedeni ile deli bal zehirlenmesinin klinik bulgular ve tedavi yaklaşımının literatür eşliğinde tartışılması, kolinerjik semptomlarla başvuran zehirlenme vakalarında deli bal alımının da sorgulanması ve kardiyovasküler semptomların geç dönemde de ortaya çıkabileceğinin vurgulanması amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Deli bal, zehirlenme, geç bulgular