Kratak pregled teorijskih promišljanja o komičnom - Dijana D. Tica (Filolog, 2017)
Tema ovog rada jeste pojam komičnog, koji se sagledava sa različitih aspekata i u raznim kontekstima. U radu se prvo navode razlozi zbog kojih je teško definisati ovaj izuzetno složen pojam, koji je oduvijek bio predmet interesovanja nauka poput filozofije, psihologije i nauke o književnosti. U glavnom dijelu rada komično se analizira kroz komične žanrove, estetsku i etičku stranu komičnog, originalnost i aktuelnost komičnog, svrhu komičnog i vrste smijeha, te izvore komičnog i komična sredstva. Rad završava kratkim pregledom osobina, profesija i situacija koje razdvajaju ljude koji su sposobni za smijeh od onih koji to nisu.