УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ ЯК СКЛАДОВА ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ОРГАНІЗАЦІЇ - Наталія Кухарська; Андрій Лагун (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
Ландшафт кіберзагроз в останні роки зазнав серйозних змін. У порівнянні з будь-яким періодом з початку інформаційної епохи він є більш різноманітним і широким. Спершу пандемія Covid-19, а саме зумовлений нею перехід організацій на віддалений режим роботи, а згодом повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну внесли свої корективи у стратегію забезпечення інформаційної безпеки. Сьогодні більшість організацій мають усвідомлення безпекових загроз та необхідності створення надійної системи управління інформаційною безпекою для забезпечення ефективної їх діяльності в умовах агресивного як у технічному, так і в соціальному планах інформаційного середовища. Важливим напрямком забезпечення інформаційної безпеки в організації є управління людськими ресурсами, оскільки, як свідчать статистичні дані низки авторитетних аналітичних центрів, саме працівники є найбільш слабкою ланкою у будь-якій системі безпеки даних. Управління людськими ресурсами організації включає в себе процедуру ретельного відбору кандидатів на найм; формування у працівників відповідального ставлення до роботи з дотриманням вимог захисту інформації з обмеженим доступом; розвиток корпоративної культури інформаційної безпеки; а також процедуру звільнення працівників.