Antropološka analiza poznoantičnega grobišča na Vrajkuv Gorenjem Mokronogu - Petra Leben-Seljak (Arheološki Vestnik, 2003)
V članku so predstavljeni rezultati antropološke analize 17okostij  iz  delno  odkrite  staroselske  nekropole  v  GorenjemMokronogu (6.-7. stoletje). Mortalitetna struktura skeletne serije,visoka stopnja kariesa in izsledki paleopatološke analize kažejona  relativno  visok  življenjski  standard  takratnih  prebivalcev.Morfološka analiza potrjuje pripadnost staroselski populacijiz manjšim deležem tujega etničnega elementa in skupaj z rezultatianalize epigenetskih znakov nakazuje možne sorodstvene veziv okviru serije.