МЕТОД УСЕРЕДНЕННЯ У НЕЛІНІЙНИХ ЗАДАЧАХ ОПТИМАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ МАЯТНИКОВИМИ КОЛИВАННЯМИ ВАНТАЖУ НА КАНАТІ МОСТОВОГО КРАНА - Юрій Човнюк; Михайло Діктерук; Світлана Комоцька (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, 2017)
Розвинута асимптотична методика розв’язку задач оптимального управління суттєво нелінійними маятниковими коливаннями вантажу на канаті мостового крана у випадку малих керуючих впливів. Внаслідок суттєвої нелінійності, тобто залежності частоти коливань від повільного вектора, система рівнянь відповідної крайової задачі не має стандартного виду. За деяких додаткових припущень вдається здолати вказані вище труднощі й привести рівняння до стандартної форми, а також розвинути алгоритм наближеної побудови оптимального управління маятниковими коливаннями вантажу на канаті мостового крана (у межах критерію Л.С. Понтрягіна).