Automatski i adaptivni VF radio-komunikacioni sistemi / Automatic and adaptive radio communication systems - Ljubiša Nedeljković (Vojnotehnički Glasnik, 2004)
Automatski i adaptivni VF radio-sistemi razvijeni su sa ciljem da se obezbedi kvalitetniji i lakši način uspostave linka i prenosa poruka preko VF kanala. Automatska uspostava veze je robustni adaptivni VF radio-metod za automatsku uspostavu veze preko VF SSB kanala. Sadržaj ovog rada čine pregled tehnologije, principi automatske uspostave veze (linka) i analiza konvencionalnih i adaptivnih radio-sistema. / Automatic and adaptive radio communication systems are developed to ensure better quality and easy link establishment and transmitting of messages over the HF radio channel. Automatic link establishment is a robust, adaptive HF radio method for automatic communications establishing over the HF SSB link. The overview of this technology, the principles of automatic link establishment and the analysis of conventional and adaptive radio systems are the contents of this paper.