DIVERSITATEA TAXONOMICĂ ŞI BIOECOLOGICĂ A PRODUCĂTORILOR PRIMARI DIN ECOSISTEMUL DE STEJAR PUFOS (Quercus pubescens Willd.) DIN REPUBLICA MOLDOVA - Dorina BULICANU (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2018)
În procesul cercetării ecosistemului forestier este primordial de a stabili lista speciilor de plante din care este compus. Astfel, dacă cunoaştem compoziţia floristică, în consecinţă, în urma procesului analitic este posibilă stabilirea stării ecologice a unui biotop concret şi stabilirea speciilor de plante care ar putea fi utilizate în restaurarea ecologică. La fel, este posibilă aprecierea gradului de distrugere a ecosistemului forestier de stejar pufos cauzat de presingul dur al factorilor antropici. În acest articol este prezentată diversitatea taxonomică şi bioecologică a producătorilor primari din cadrul ecosistemului de stejar pufos (Quercus pubescens Willd.) din Republica Moldova. BIOECOLOGICAL AND TAXONOMIC DIVERSITY OF PRIMARY PRODUCERS OF DOWNY OAK ECOSYSTEM (Quercus pubescens Willd.) FROM THE REPUBLIC OF MOLDOVA   In the process of studying the forest ecosystems it is mostly important to establish the list of plant species that grow in the habitat. Thus if we know what species included in this flora, in consequence of the analytical processing, we can determine the ecological situation of a concrete territory, and identify the important species of plants that may be used in the restoration of ecosystems, also we can appreciate how much is the ecosystem anthropised or damaged. The bioecological and taxonomic diversity of primary producers of downy oak ecosystem (Quercus pubescens Willd.) from Republic of Moldova, is presented in this article.