Crveni karton za Novaka Đokovića, (barem) žuti za državu Australiju - Hrvoje Kačer; Karla Gea Marcan; Dino Marcan (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2022)
U ovom tekstu autori su pokušali cjelovito prikazati slučaj poznat kao Đoković case, vjerojatno najveći pravni skandal u posljednje vrijeme, skandal koji je završio deportiranjem najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića iz Australije gdje je došao (necijepljen) kako bi po deseti put pobijedio na Australian Openu i tme postao prvi tenisač u povijesti sa 21 Grand Slam titulom (i još tko zna koliko u budućnosti). Ulazna australska viza dva je puta poništena; prvo poništenje „sanirao“ je sud svojom odlukom prema kojoj je poništenje bilo nezakonito, drugo poništenje (ono prepoznato kao diskrecijska ovlast ministra) također se pokušalo „sanirati“ putem suda, ovaj put bez uspjeha, ali uz tvrdnju da se kod takve (diskrecijske) ovlasti provjerava samo je li odluka koju je donio australski ministar imigracije „iracionalna ili pravno nerazumna“. Zaključak je da deportacija nije bila protupravna, ali je modus operandi državnih vlasti (bez obzira na razinu) prava pravna katastrofa uslijed čega je Novak Đoković zasigurno bio izložen potpuno nepotrebnom šikaniranju i tretiranju kao da je počinio neko od težih kaznenih djela.