Uluslararası Örgütlerin Güvenlik Sorunlarının Çözümünde Yeterliliği: Afrika Birliği Örneği - Ebru Caymaz; Fahri Erenel (İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2014)
Günümüzde değişen güvenlik anlayışının bir sonucu olarak sadece çatışma ve güvenlik ilişkisinden hareketle yalnızca devletlerin birbirine karşı çatışmaları söz konusu olmamakta ve devletlerin devlet dışı aktörlerle ve devlet içinde de farklı grupların birbirleri ile çatışmalarını kapsayan asimetrik çatışma modelleri daha sık görülmektedir. Bu gelişmeler güvenliğin sağlanması için daha fazla çaba harcanması gerektiğini, ister bölgesel ister ulusal olsun güvenlik sorununun ulusal sınırlar içinde çözümlenemeyeceğini göstermektedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası örgütler, yeni güvenlik sorunlarına karşı kendilerini yeniden konumlandırma arayışı içine girmişlerdir. Bu çalışma kapsamında da öncelikle başka bir uluslararası örgüt olan Afrika Birliği’nin, Afrika’da meydana gelen güvenlik sorunlarının çözümünde ne denli etkili olduğu irdelenerek, mevcut durum ortaya konacaktır. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler göz önünde bulundurularak alınması gereken tedbirler tartışılacaktır.