Humor i dowcip językowy w twórczości Jana Twardowskiego - Ewa Gdak (Językoznawstwo, 2017)
Do głównych wyznaczników stylu poetyckiego Jana Twardowskiego należy humor i dowcipny język. Poeta często posługiwał się mechanizmem paradoksu i kontrastu, zaskoczenia i łagodnej, humorystycznej ironii. Dzięki dowcipowi unikał patosu i celebracji poezji religijnej. Często forma języka kontrastuje z refleksją metafizyczną. Twardowski poprzez swego rodzaju żart odświeżył pompatyczny, hieratyczny, poważny język religijny.