Lärarstudenters undervisning av virtuella elever - Anja Thorsten; Joakim Samuelsson; Marcus Samuelsson (Acta Didactica Norden, 2023)
Denna studie bidrar med kunskap om hur lärarstudenter, som studerar till 4-6-lärare, undervisar virtuella elever i en simuleringsmiljö. Simuleringen erbjuder lärarstudenter möjlighet att träna på och utveckla sin undervisningsförmåga i en trygg miljö, med stöd av sina seminarielärare. Det ger också forskare möjlighet att detaljerat studera hur lärarstudenter hanterar klassrumsinteraktion och ämnesundervisning. Dataunderlaget består av 102 inspelade undervisningssessioner. Inspelningarna analyserades genom en kvalitativ, induktiv analys. Resultaten visar att det finns en variation avseende hur lärarstudenter på samma lärarprogram hanterar ämnesinnehållet och interaktionen med de virtuella eleverna. Fyra undervisningsstilar identifierades: (a) en rörig undervisningsstil som kännetecknas av att läraren ger vilseledande förklaringar och främst använder sig av IRE-strukturen (initiativ-respons-evaluering), (b) en improviserande undervisningsstil som kännetecknas av att läraren har ostrukturerade förklaringar och har mycket interaktion med eleverna, (c) en föreläsande undervisningsstil som kännetecknas av att läraren ger sammanhängande förklaringar och använder IRE-strukturen och (d) en interaktiv undervisningsstil som kännetecknas av sammanhållande förklaringar och drag av utforskande samtal. I resultaten identifieras också områden där lärarstudenterna behöver stöd i sin utveckling till att bli lärare.