TRAFICUL DE PERSOANE: UNELE REFLECŢII ŞTIINŢIFICE ALE AUTORILOR STRĂINI - Ludmila DUMNEANU; Mihai ŞTEFĂNOAIA (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2015)
Prezentul articol este dedicat unuia dintre cele mai incitante subiecte în panorama doctrinară a lumii, şi anume: traficul de persoane. Autorul îşi propune să intervină cu o reprezentare generală şi analiză a cercetărilor ştiinţifice realizate la această temă de un şir de autori: С.Г. Кириенко; Б.У. Сейтхожин; М.Ю. Буряк; A. Vilks; Н.И. Ретнева; Л.Ю. Егорова; Jill E.B. Coster van Voorhout; T.Olujuwon; Д.А. Душко; A.Gutauskas. În calitate de suport de cercetare a servit legislaţia penală a diferitelor state. În cadrul acestei analize o atenţie specială a fost acordată următoarelor articole: art.149 „Traficul de fiinţe umane şi alte tranzacţii ilegale de transfer privitoare la o fiinţă umană” din Codul penal al Ucrainei din 05.04.2001; art.133 „Traficul de minori” din Codul penal al Kazahstanu- lui din 16.07.1997; art.181 „Traficul de fiinţe umane” din Codul penal al Bielorusiei din 02.06.1999; art.152 „Traficul de minori” din Codul penal al Federaţiei Ruse din 24.05.1996; art.147 „Traficul de fiinţe umane” din Codul penal al Lituaniei din 26.09.2000, precum şi Deciziei-cadru a Consiliului Uniunii Europene din 19.07.2002 privind combaterea traficului de persoane, altor reglementări referitoare la infracţiunile privind traficul de persoane. HUMAN TRAFFICKING: SOME SCIENTIFIC REFLECTIONS OF THE FOREIGN AUTHORS This article is dedicated to one of the most exciting topics within the doctrinal view of the world, namely human trafficking. The study aims to intervene with a general representation and analysis of the scientific research carried out on this theme, which were conducted by the following authors: С.Г. Кириенко; Б.У. Сейтхожин; М.Ю. Буряк; A. Vilks; Н.И. Ретнева; Л.Ю. Егорова; Jill E.B. Coster van Voorhout; T.Olujuwon; Д.А. Душко; A.Gutauskas. As research support of the scientific research carried out on this theme was the penal legislation of different countries. Within this analysis a special attention is given to the following articles: art.149 „Human trafficking and other illegal transactions related to transferring a human being” the Penal Code of Ukraine from 05.04.2001; art.133 „Trafficking of Minors” the Penal Code of Kazakhstan from 16.07.1997; art.181 „Human trafficking” the Penal Code of Belarus from 02.06.1999; art.152 „Trafficking of Minors” the Penal Code of the Russian Federation from 24.05.1996; art.147 „Human trafficking” the Penal Code of Lithuania from 26.09.2000; the Decision Framework of the Council of the European Union from 19.07.2002 to combat human trafficking; and other regulations related to the offence of human trafficking.