امکان‌سنجی استفاده از داده‌های هواشناسی و کیفیت هوای شهرستان ماهشهر به ‌منظور ارزیابی آلودگی هوا - مهدی آل احمد; عبدالرضا کرباسی; امیرحسین دوامی; رضا جلیل زاده ینگجه (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2022)
زمینه و هدف: تصمیم‌گیری صحیح در مدیریت آلودگی هوا نیازمند داشتن برآوردی درست از وضعیت کیفیت هوا و شرایط هواشناسی است. لذا بررسی داده‌های ایستگاه‌های پایش، یک بخش اجتناب‌ناپذیر در مطالعات آلودگی هوا است. برای این منظور، همگنی داده‌های ایستگاه‌های هواشناسی و کیفیت هوا شهرستان ماهشهر، با استفاده از آزمون‌های آماری مورد ارزیابی قرارگرفته است.مواد و روش‌ها: در ابتدا ده سال داده‌های ایستگاه‌های هواشناسی و داده‌های سال‌های 2016 الی 2019 کیفیت هوا شهرستان ماهشهر جمع‌آوری گردید. سپس میزان بیشینه و کمینه، انحراف معیار، واریانس، چولگی و کشیدگی برای تمامی پارامترها محاسبه و با استفاده از آزمون‌های آماری ناهمگنی‌ها و نوسانات نامحتمل داده‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها: بررسی نتایج نشان داد که به‌طور متوسط 12% از کل داده‌ها در ایستگاه هواشناسی منطقه ویژه نامعتبر بوده و داده‌ها این ایستگاه نرمال نیستند. همچنین پارامترهای هواشناسی فرودگاه ماهشهر بیش از 98% داده معتبر داشته و توزیع داده‌ها در این ایستگاه نرمال بوده است. از بررسی آماری داده‌های غلظت آلودگی در ایستگاه‌های کیفیت هوا، می‌توان بیان نمود که از 21 آلاینده مورد بررسی در 4 ایستگاه کیفیت هوا موجود در منطقه، تنها آلاینده‌های PM2.5 در ایستگاه ماهشهر، NO2 در ایستگاه سیار منطقه ویژه و CO ، O3 در ایستگاه منطقه ویژه از داده‌های نرمالی برخوردار بوده است.نتیجه‌گیری: درنتیجه ایستگاه ثابت کیفیت هوای منطقه ویژه و ایستگاه هواشناسی شهر ماهشهر به ترتیب با متوسط 4/16% و0/48% داده نامعتبر، اعتبار بیشتری نسبت به سایر ایستگاه‌ها موجود در منطقه برخوردار بوده‌اند. در آخر پیشنهاد می‌گردد داده‌های سایر ایستگاه‌ها جهت استفاده در بازه زمانی موردنیاز می‌بایست به توزیع نرمال نزدیک گردند.