Multiculturalisme d’immigració i federalisme plurinacional. Noves propostes - Will Kymlicka (Digithum, 2000)
Després d’una introducció tan amable, que agraeixo, i de la síntesi tan clara dels arguments del meu llibre Ciutadania multicultural, voldria esmentar un parell d’idees amb les quals he anat treballant darrerament. La primera té a veure amb els dos tipus principals de grups sobre els quals jo he reflexionat: els grups immigrants i les minories nacionals, i sobre quina mena de drets corresponen a cada tipus de grup. Ho tracto en el llibre. Hi he pensat una mica amb l’objectiu d’intentar ser més precís pel que fa al tipus d’institucions i de polítiques més adequades per a aquests dos tipus de grups i he canviat una mica la terminologia. Ara us vull parlar d’aquests grups en termes de multiculturalisme d’immigració en relació amb els grups immigrants i de federalisme plurinacional en relació amb les minories nacionals. Així doncs, deixeu-me dir que espero que això no resulti radicalment diferent del que hi ha al llibre, sinó que em permeti clarificar el que jo entenc per aquests termes, atès que són els que usaré.