ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ КВАЛІФІКАЦІЇ ВБИВСТВА МАТІР’Ю СВОЄЇ НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ - S.S. Zayets; E.Yu. Zayets (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
У статті здійснено кримінально-правову характеристику привілейованого виду вбивства - умисне вбив- ство матір’ю своєї новонародженої дитини. За мету поставлено розв’язання проблем правозастосування для правильної кваліфікації, які існують в сучасному кримінальному законодавстві. Дослідження було зо- середжено на головних проблематичних аспектах, які притаманні ст. 117 КК. Значна увага приділяється встановленню суб’єктивних та об’єктивних ознак, які притаманні цьому кримінальному правопорушенню. Здійснено огляд об’єкта злочину за ст. 117 КК, яким є лише особа, що має особливий зв’язок з дитиною. У статті наведено суб’єктів, які можуть мати цей зв’язок. Було проаналізовано проблемні питання, що стосу- ються часу вчинення убивства матір’ю своєї новонародженої дитини як вважливого елементу об’єктивної сторони. Головна проблема полягала в уточненні часу убивства під час пологів та після. Для досягнення мети досліджувалися не лише правові норми, а й медична практика. У статті проаналізовано думки різних науковців, які розглядали проміжок часу, необхідний для вчинення цього кримінального правопорушення. Також у статті ми приділили увагу іншому дискусійному моменту про істотний елемент суб’єктивної сто- рони такий як наявність особливого психофізичного стану породіллі. Для його визначення було здійснено аналіз відповідних норм та розглянуто судову практику. Беручи до уваги досвід зарубіжних країн, ми оціни- ли інший досвід та зрівняли з українським законодавством. Додатково увага приділена й питанню умислу суб’єкта та моменту, пов’язаного з його виникненням. Для точного розуміння змісту злочину, передбаченого статтею 117 КК, було проведено його відмежування від злочину, що передбачений в ч. 3 ст. 135 КК. Зали- шення в небезпеці, вчинене матір’ю стосовно новонародженої дитини, якщо воно спричинило смерть або інші тяжкі наслідки дуже схоже до вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини, проте їхні склади все ж розмежовуються. Наприкінці статті надається власний висновок стосовно можливих змін в законодавстві та більш детального уточнення усіх необхідних аспектів для подальшої правильної кваліфікації злочину.