МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОПИТУ - Роман Циганчук; Надія Мельник (Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві, 2019)
Розроблено математичну модель споживчого попиту з пом’якшеними вимогами щодо диференційованості функції корисності. Для знаходження необхідної аналізові кількості частинних похідних використано співвідношення між середніми і граничними її величинами. При моделюванні попиту використовується два основні підходи: за першого підходу використовується побудова функції корисності і карт байдужості; за другого — встановлюється  статистичний зв’язок між попитом, доходом і цінами. Функція корисності повинна відповідати вимогам про неперервну зміну її аргументів, неперервність самої функції та існування необхідного числа її похідних. При  розв’язуванні практичних задач, пов’язаних із моделюванням попиту, виконання таких вимог не завжди можливе. У роботі функція корисності представлена як добутки її відношень до аргументів на самі аргументи. Такий підхід усуває проблему знаходження похідних функції корисності і суттєво розширює коло задач, які розв’язуються за допомогою економіко-математичної моделі споживчого попиту.