Фармацевтична діяльність: підходи до розуміння та юридичні ознаки - O.H. Frolova (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті розглядаються юридичні ознаки фармацевтичної діяльності. В основі змісту фармацевтичної діяльності наводиться конкретизація “базових” ознак поняття. З’ясовується, що фармацевтичній діяльності властива складна природа та певна системність здійснюваних соціально-правових заходів. Аналізується у чому проявляється складність юридичної природи цієї діяльності. Дослідження розглядає співвідношення змісту поняття “фармацевтичної діяльності” та поняття “охорона здоров’я”, що дозволяє сформулювати висновок про те, що характеристики охорони здоров’я спроможні враховуватись у змісті законодавчо-визначених ознак фармацевтичної діяльності. Їх слід пов’язувати, передусім, із її економічними та правовими властивостями, які в охороні здоров’я забезпечують процес створення відповідних благ. Пояснюється чому у чинному законодавстві фармацевтична діяльність “представлена” у своїх видах та їх окремих різновидах. З’ясовується у чому полягає економічна мета фармацевтичної діяльності. Акцентована увага на соціальну мету фармацевтичної діяльності та зауважується, що така мета прямо пов’язана із заходами, які в соціально-економічному секторі охорони здоров’я забезпечують захист здоров’я, профілактику хвороб та запобігання захворюванням, а також продовження тривалості життя та зміцнення здоров’я. Зазначається, що специфічним предметом фармацевтичної діяльності є лікарські засоби. А також те, що фармацевтична діяльність передбачає наявність законодавчо визначеної системи спеціальних суб’єктів (учасників), що уповноважені на застосування зазначених заходів в охороні здоров’я. Ними є, у тому числі, фармацевтичні працівники. При цьому, звертається увага на те, що різний юридичний статус, повноваження та функції суб’єктів фармацевтичної діяльності, а також прагнення досягти відповідні (різні) цілі зумовлюють їх специфічне “місце” в системі соціально-правових заходів, що здійснюються в межах фармацевтичної діяльності. Окремо зауважується на тому, що різні суб’єкти фармацевтичної діяльності, а також суб’єкти та предмети і цілі фармацевтичної діяльності перебувають між собою у певних взаємозв’язках, що набувають значення правовідносин.