Unutarnja plošna temperatura toplinskih mostova - Jasenka Bertol-Vrček (Prostor, 1999)
Zahtjevi za visokom toplinskom zaštitom zgrada uvjetuju poseban pristup koncepciji konstruiranja detalja toplinske zaštite na toplinskim mostovima vanjskog plašta zgrade. Definirajući osnovne vrste toplinskih mostova koji se promatraju u analizama transmisijskih gubitaka topline, pojedine se vrste analiziraju sa stajališta fizikalnog djelovanja. Utvrđuju se čimbenici koji određuju unutarnje plošne temperature te razlozi koji uvjetuju izraziti pad plošne temperature u kritičnim točkama. Razmatrani su pojedini slučajevi spojeva konstrukcija i njihove plošne temperature. Navode se posljedice izrazito niskih plošnih temperatura te mjere za njihovo sprječavanje.