رابطه ترس از درد، ترس از زایمان و نگرش به سزارین با روش ارجح زایمان در زنان باردار - بی بی نرگس معاشری; غلامرضا شریف زاده; وحیده سلطان زاده; زهرا خسروی گیوشاد; فاطمه رخشانی زابل (Majallah-i Zanān, Māmā̓ī va Nāzā̓ī-i Īrān, 2016)
مقدمه: افزایش سریع میزان سزارین با توجه به عوارض شدیدتر سزارین نسبت به زایمان طبیعی، سزارین را به یکی از نگرانی‌های عمده در سلامت زنان تبدیل کرده است. با توجه به شیوع بالای سزارین در شهر بیرجند و اهمیت کاهش سزارین اولیه، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه ترس از درد، ترس از زایمان و نگرش به سزارین با روش ارجح زایمان در زنان باردار مراجعه‌کننده به پایگاه‌های بهداشتی درمانی بیرجند انجام شد. روش کار:این مطالعه مقطعی در سال 1392 بر روی 196 زن نخست باردار مراجعه کننده به پایگاه‌های بهداشتی - درمانی شهر بیرجند انجام شد. افراد پرسشنامه‌ اطلاعات فردی و روش ارجح زایمان، پرسشنامه ترس از درد، ترس از زایمان و نگرش به سزارین را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده ازنرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های تست دقیق فیشر، کای ‌اسکوئر، تی‌مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، من‌ ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: 154 نفر (1/81%) تمایل به انجام زایمان طبیعی و 104 نفر (7/54%) ترس زیادی از درد داشتند. 69 نفر (3/37%) از زایمان خیلی می‌ترسیدند. 160 نفر (5/85%) نگرش منفی و خیلی منفی به سزارین داشتند. بین روش ارجح زایمان با ترس از درد (047/0=p)، ترس از زایمان (012/0=p) و نگرش به سزارین (008/0=p) اختلاف معنی‌داری وجود داشت. همچنین بین سطح تحصیلات همسر (017/0=p)، میزان درآمد خانواده (022/0=p) و فاصله ازدواج تا بارداری (001/0=p) با روش ارجح زایمان اختلاف معنی‌داری مشاهده شد. نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت نگرش به سزارین و ترس از زایمان و تأثیر آن‌ها بر انتخاب روش زایمان و متعاقباً بر سلامت مادر و نوزاد، لزوم مداخلات در این زمینه به منظور اصلاًح نگرش افراد و کاهش ترس از زایمان در زنان نخست باردار شهر بیرجند احساس می‌شود.