تحلیل سلسله مراتبی فازی شاخصهای ارزیابی بازاریابی عصبی برای محصولات پایدار - صبا امیری; سعید ستایشی (تصمیم گیری و تحقیق در عملیات, 2022)
هدف: بازاریابی عصبی یک حوزه میان‌رشته‌ای و نوظهور است که به کمک آن، می‌توان رفتار مصرف‌کنندگان را با علوم عصب‌شناسی ارتباط داد. از دیگر سو، در چند دهه اخیر، میزان اهمیت و علاقه‌مندی به خرید محصولات پایدار برای حفظ محیط‌زیست افزایش‌یافته است. لذا پژوهش حاضر باهدف تحلیل سلسله مراتبی فازی شاخص‌های ارزیابی بازاریابی عصبی برای محصولات پایدار انجام شد.روش‌شناسی پژوهش: پژوهش با رویکرد کمّی و با بهره‌گیری از روش تصمیم‌گیری چند شاخصه انجام شد. بدین منظور جهت درک عمیق از موضوع و گردآوری داده‌های مفید، پس از بررسی دقیق مطالعات مرتبط، با پرسشنامه محقق ساخته سلسله مراتبی فازی، دیدگاه‌های 16 نفر از خبرگان جمع‌‌آوری گردید که نرخ ناسازگاری پرسشنامه‌ها، پایایی آن‌ها را مورد تأیید قرارداد. همچنین جهت کسب اطمینان از تحلیل حساسیت بهره برده شد.یافته‌ها: نتایج نشان داد شاخص‌های ارزیابی بازاریابی عصبی در هفت دسته قرار دارند که بر اساس تحلیل سلسله مراتبی فازی به ترتیب عبارت‌اند از: دقت، تعصب و سونگری، کاوش حافظه و احساسات، کیفیت اطلاعات، مفید بودن، صرفه‌جویی در زمان، هزینه. همچنین حوزه‌های بازاریابی برای محصولات پایدار متأثر از بازاریابی عصبی به ترتیب اولویت عبارت‌اند از: تبلیغات، طراحی و توسعه محصول، برندسازی، تصمیم مصرف‌کننده، قیمت‌گذاری و نحوه توزیع. همچنین تحلیل حساسیت نشان داد یافته‌های پژوهش مورد تأیید است، اما در مورد دو شاخص‌ تعصب و سونگری و کاوش حافظه و احساسات امکان جابجایی وجود دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: بازاریابی عصبی به دلیل ارائه اطلاعات با دقت و کیفیت بالا و کاهش میزان سوگیری در تحلیل نتایج، امکان پیش‌بینی رفتار خرید مصرف‌کنندگان را فراهم آورده و برآمیخته بازاریابی محصولات پایدار تأثیر می‌گذارد.