ВПЛИВ ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТІВ НА БІРЖОВУ ТОРГІВЛЮ НА МІЖНАРОДНИХ ФОНДОВИХ РИНКАХ - Зоряна Лапішко; Уляна Грудзевич; Анастасія Тищенко (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджуються глибокі коливання на фондових біржах, спричинені великими глобальними військовими конфліктами. Проаналізовано та виявлено вплив таких факторів, як характер конфлікту, потужність економіки до війни, рівень економічної інтеграції у світову економіку тощо. Здійснено аналіз роботи провідних фондових бірж світу до/з початком повномасштабного вторгнення в Україну та аналіз динаміки коливань найвідоміших біржових індексів. За допомогою динамічного аналізу проаналізовано ключові показники ефективності найбільших фондових бірж світу під впливом таких подій, як Brexit, ескалація напруженості між США та Китаєм, пандемія COVID-19, повномасштабне вторгнення Росії в Україну та напад ХАМАС на Ізраїль. На основі проведеного аналізу визначено особливості реакцій бірж на воєнні конфлікти та тенденції впливу воєнних дій сьогодення на біржові майданчики в різних регіонах світу.