Vpliv nacionalnih razvojnih osi na trasakcijsko vrednost kmetijskih in gozdnih zemljišč v Sloveniji : The Influence of the National Development Axes on the Transaction Value of Rural Land in Slovenia - Anka Lisec; Samo Drobne; Marija Bogataj (Geodetski Vestnik, 2008)
Članek obravnava trg podeželskih zemljišč, ki obsega kmetijska in gozdna zemljišča in predstavlja poseben primer nepremičninskega trga. Glavni namen prispevka je predstaviti osnovne značilnosti slovenskega trga kmetijskih in gozdnih zemljišč v obdobju 2001–2005 s posebnim poudarkom na lokaciji zemljišč. Lokacija zemljišč predstavlja osnovno lastnost, ki loči zemljišča od drugih dobrin, s katerimi je mogoče trgovati na trgu. V članku je prikazan vpliv dostopnosti zemljišč do centralnih krajev Slovenije na trg skmetijskimi in gozdnimi zemljišči. Domnevali smo, da je tržna vrednost obravnavanih zemljišč odvisna od dostopnosti do nacionalnih razvojnih osi v Sloveniji in vzdolž teh osi do centralnih krajev Slovenije na višji ravni. Nacionalne razvojne osi pri tem obravnavamokot osi slovenskega avtocestnega omrežja. S pomočjo orodij GIS in lastne metodologije za modeliranje dostopnosti do najbližjih avtocestnih priključkov za zemljiške parcele in s prostorsko umestitvijo tržnih podatkov (transakcijsko vrednost) o zemljiščih vprostorskem sistemu Slovenije smo analizirali zemljiški trg na nivoju NUTS 3 (statističnih regij). Rezultati analize korelacije med tržno ceno kmetijskih in gozdnih zemljišč ter dostopnostjo do avtocestnih priključkov kažejo na zmerno linearno odvisnost. Spomočjo testa kontingence smo dokazali, da dostopnost zemljiške parcele do avtocestnega priključka značilno vpliva na tržno (transakcijsko) vrednost kmetijskih in gozdnih zemljišč v Sloveniji (α << 0,001).