Ortodontik malokluzyonlar ve tedavilerinin havayolu boyutlarına, dil ve hyoid kemik konumuna etkisi - Betül İça; Firat Ozturk (Cumhuriyet Dental Journal, 2014)
Tongue and hyoid bone position, due to the muscle attachments surrounding them and the airway dimensions, depending on the structures that surround them are affected by the relationship of the maxilla and mandible. The malocclusions that influence the relationship between maxilla and mandible and the treatments of these malocclusions can change the airway dimensions, tongue and hyoid bone positions. İn this article, we will summarize how and to what extent that these structures are affected by various malocclusions and from the treatments of these malocclusions.Keywords: Malocclusion, orthodontic treatment, tongue position, airway dimension, hyoid position. ÖZET Dil ve hyoid kemiğin pozisyonu, bağlı olduğu kas ataçmanları itibariyle; havayolu boyutları da kendisini çevreleyen yapılar itibariyle maksilla ve mandibulanın ilişkisinden etkilenir. Maksilla ve mandibula ilişkisinin değişmesine sebep olan malokluzyonlar ve bu malokluzyonların tedavisi dil ve hyoid kemik pozisyonunu, havayolu boyutlarını değiştirebilmektedir. Bu derlemede bu yapıların çeşitli malokluzyonlardan ve yapılan tedavilerden nasıl, hangi derecelerde etkilendiğini özetleyeceğiz.