Проблеми функціонування ринку харчових продуктів у контексті забезпечення продовольчої безпеки України - В. П. Гмиря (Ekonomìka Harčovoï Promislovostì, 2020)
Проблема продовольчої безпеки є актуальною в усі часи, оскільки рівень харчування населен- ня характеризує рівень економічного розвитку країни, а рівень забезпечення населення продовольчи- ми товарами розглядається як найважливіший фактор і є визначальним критерієм оцінки соціального життя, життєздатності економічної структури і державного устрою країни в цілому. В науковому дослі- дженні розглянуто стан забезпечення продовольчими товарами населення України. Визначено основ- ні проблеми, які впливають на виробництво та забезпечення продуктами харчування населення краї- ни, серед яких ключовими є: економічна доступність продуктів харчування, рівень розподілу доходів населення, безпека харчових продуктів для здоров’я населення, забезпечення продовольчої безпеки країни та створення необхідних страхових резервів, створення запасів страхових резервів продоволь- чих товарів. Запропоновано основні напрями виходу з кризи продовольчої безпеки країни, шляхом визначення переліку основних продуктів харчування; розробити порогові значення показників продо- вольчої незалежності по найважливіших видах продовольства; визначити мінімальний рівень стратегі- чних резервів і запасів продовольчих ресурсів.