Siyasi Kriterler açısından Yunanistan, Polonya ve Türkiye’nin AB Üyelik Sürecinin Değerlendirilmesi - Leman Erdal; Selçuk Çolakoğlu (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 2007)
Bu makalede Avrupa Birli ği'nin derinleşmesinden ziyade, geni şlemesi konusuçahşılmıştı r. Tarihi perspektiften bakı ldığı nda, eski bir üye olan Yunanistan, yeni üyePolonya ve müzakere sürecindeki Türkiye'nin, AB 'nin siyasi kriterlerini yerine getirmeperformansı analiz edilerek karşılaştı rı lmıştı r. Bu çalışman ı n bir diğer amacı , AB 'ninbenzer ko şullardaki ülkeleri üye olarak kabul ederken, Türkiye'nin üyeli ği için nedençekingen davrandığı nı n nedenlerini araştı rmakhr. Yunanistan, Avrupa ile olan tarihi,kültürel ve coğrafi yakı nlığını n avantajları nı kullanarak ve AB 'nin de deste ğini alarakAB üyesi olmu ştur. Eski bir komunist ülke olan Polonya da benzer nedenlerle şu an ABüyesidir. Fakat benzer koşullara sahip olan Türkiye'nin hâlâ üye olamaması gerçeği,AB'nin Türkiye'ye e şit davranmadığını desteklemektedir.