تحلیل روایت جنسیتی از جدایی - سمیه عرب خراسانی (زن در توسعه و سیاست, 2020)
تحلیل روایت جنسیتی از جدایی در پی بررسی مسئلة جدایی از منظری سه‌گانه شامل روایت داوطلبان ورود به خانواده، ساختار جنسیت و نهاد خانواده است. برآیند این سه منظر، جایگاه و نقش مؤثر ساختار جنسیت در هویت تجویزی خود و نهاد خانواده در قاعده‏های جنسیتی و کارکردهای خاص آن را نشان می‌دهد. جهت نیل به این هدف از رویکرد تحلیل روایت و از مشارکت 30 زن و مرد دارای تجربة حداقل یک‌بار ازدواج و جدایی استفاده شد. نتایج بیانگر تأثیر جنسیت و تحولات متأخر آن در ذهنیت کنشگران و همچنین تقابل ناشی از این تحولات با نهاد قاعده‏مند خانواده است. کنشگران اجتماعی، به‌ویژه زنان، در تعبیر جدید خود از جنسیت و تجویزات آن با نهاد خانواده روبه‌رو می‌شوند و زمانی‌که قادر به ایجاد تطابق میان خواست خود و نهاد خانواده نباشند از آن خارج می‏شوند. بر این اساس، رویارویی جنسیت تحول‌یافته و نهاد خانواده عامل مؤثر بر جدایی در سطح میانه و نیازمند بررسی‌های دقیق‌تر تشخیص داده شد.