ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ АЕРОМЕДИЧНОЇ ЕВАКУАЦІЇ КРАЇН НАТО ТА УКРАЇНИ - V.Yu. Babii (Український журнал військової медицини, 2019)
Стаття присвячена порівняльному аналізу системи аеромедичної евакуації пацієнтів силами Військово - Повітряних Сил Сполучених Штатів Америки та медичної служби Збройних сил України. Аеромедична евакуація військовослужбовців в Сполучених Штатах Америки, бере свій початок ще з часів Другої Світової Війни та отримала потужний розвиток у всіх інших збройних конфліктах та війнах, в яких брали участь військовослужбовці цієї країни, оскільки всі подібні військові операції відбувались за межами континентальної частини США, а транспортування поранених відбувалось в основному повітряним шляхом. Система аеромедичної евакуації ВПС США повністю і в майже незмінному вигляді лягла в основу аеромедичної евакуації країн НАТО. На сучасному етапі система аеромедичної евакуації пацієнтів в США багаторівневий та чітко регламентований процес. На противагу цьому, Збройних силах України аеромедична евакуація здійснюється літаками та вертольотами, екіпажи яких доукомплектовуються спеціальними бригадами, які в офіційних документах називаються «лікарсько - сестринськими бригади», або «реанімаційні бригади», і зазвичай складаються з лікаря анестезіолога та медичної сестри. Склад та діяльність цих бригад не регламентований будь - яким документом галузевого рівня чи стандартом операційних процедур.