Om autoetnografi og mentalisering, begeistring og kalddusjer – en (uhøytidelig) reise inn i forskningens verden - Helén Graarud (Uniped, 2022)
Autoetnografi er en forsknings- og formidlingssjanger hvor forskerens subjektive erfaringer og personlige refleksjoner gis plass og regnes som betydningsfulle i kunnskapsutviklingen. Denne autoetnografiske teksten viser hvordan forskningstradisjonen også kan være en døråpner og motivator på veien inn i det akademiske landskapet. Autoetnografi og mentalisering gir i større grad enn innenfor mange andre fag- og forskningstradisjoner rom for jeg-et. Ved å utforske og leke med autoetnografi som forskningsmetode i kombinasjon med mentalisering som faglig teoretisk plattform skriver forfatteren fram sin personlige og faglige reise mot forskningens verden. Det tas til orde for at begeistring, mot og å være tro mot seg selv er viktige faktorer i en slik prosess. Teksten er ment å inspirere til åpenhet og nysgjerrighet rundt kunnskapsutvikling og vitenskapelig arbeid – eller til å provosere. Velg selv.