SULAMA SUYU KALİTESİNİN NANE BİTKİSİ (MENTHA PIPERITA L.) VERİMİNE ETKİSİ - Ahmet ÖZTÜRK (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1997)
Bu çalışma, farklı kalitelerdeki sulama sularının nane verimi ve toplam mineral madde içeriği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, plastik saksılarda, tesadüf parselleri deneme tertibine göre, sera şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada sulama suyu olarak, 0.25 dS/m elektriksel iletkenliğe sahip şehir şebekesi suyu ile bu suya çeşitli tuzlar katılarak oluşturulan 1, 2, 4 ve 6 dS/m elektriksel iletkenliğe sahip sular kullanılmıştır. Sulama suyu tuzluluğunun artışına bağlı olarak verimde % 1 önemlilik düzeyinde azalmalar gözlenmiştir. Verim değerleri 0.25, 1, 2, 4 ve 6 dS/m tuzluluk seviyeleri için sırasıyla 40.72, 28.46, 25.36, 17.55 ve 14.82 g/saksı olarak elde edilmiştir. Sulama suyu elektriksel iletkenliği-verim ilişkisinden, % 10, % 25, % 50 ve % 100 verim azalmasına neden olacak elektriksel iletkenlik değerleri sırasıyla 0.90, 2.25, 4.50 ve 9.00 dS/m olarak belirlenmiştir.Bitkilerin mineral madde içeriğindeki değişmeler de % 1 önemlilik düzeyindedir. Mineral madde içeriği değerleri 0.25, 1, 2, 4 ve 6 dS/m tuzluluk seviyeleri için sırasıyla % 11.70, % 11.94, % 12.24, % 16.34 ve %18.23 olarak belirlenmiştir.