Згасання анархістського руху в Україні у 1920 році - Віктор Савченко (Старожитності Лукоморʼя, 2021)
Стаття присвячена аналізу кризових явищ в анархістському русі в Україні 1920 року, коли більшовицька диктатура взяла курс на повне згортання опозиції в країні. В цей час у промислових центрах України анархістські ідеї мали прихильників серед студентської та робітничої молоді, значна частина селянства Півдня симпатизувала махновському руху, в якому керівні посади займали анархісти. На початку 1920 р. анархісти, користуючись відносно легальним статусом, намагалися впливати на профспілки та брали участь у робітничих конференціях, у виборах до місцевих рад. Анархісти ще мали надії на співпрацю з більшовиками та еволюцію радянського режиму. Влада намагалася обмежити можливості анархістської пропаганди, звести рух до стану маргінального.