Rejseserien - mellem engagerende journalistik, forbrugerorientering og tv-underholdning - Maja Sonne Damkjær; Anne Marit Waade (Journalistica, 2011)
Rejseserier har længe været en populær fjernsynsgenre, men forskningen på feltet er stadig meget begrænset. Artiklen tager afsæt i international og dansk forskning i rejseserier som journalistisk felt. Der argumenteres for, at rejseserier ikke kan vurderes ud fra traditionelle journalistiske kriterier alene, da genren i lighed med livsstilsserier har underholdning som væsentlig præmis. Rejseserien bestemmes som en audiovisuel undergenre af rejsejournalistikken udspændt mellem tre supertekstgenrer: journalistisk dokumentar, tv-underholdning og forbrugeroplysning. Denne karakteristik danner grundlag for en tentativ kortlægning af rejseserier på danske tv-kanaler i perioden 1988 – 2005[i], hvor 10 prototyper bestemmes ud fra bl.a. valg af programvært og rejseform. Afslutningsvis diskuteres undersøgelsens genreteoretiske perspektiver i relation til den empiriske analyse med fokus på rejseserien som underholdende journalistik og genrehybrid.